Madárles

Lesd meg hát mind!

2018. júl 18.

Kerti madármegfigyelések

írta: Baráth Lívia
Kerti madármegfigyelések

Avagy fészkelés, fürdés, ivás a kertünkben


Sziasztok, Madárbarátok!

A mai bejegyzésben arról számolok be Nektek, hogy hogyan telt a tavaszi időszak a kertben madárszempontból. Mint tudjuk, a tavasz a madaraknál a párválasztás és a fészekrakás ideje, mely folyamatokba mi is bepillantást nyerhetünk, ha odúkat helyezünk ki a kertben, udavaron.

Elsőként egy idilli képet osztanék meg Veletek, amelyen egy balkáni gerle pár meghitt pillanata látható. A balkáni gerléknél a nemek hasonlóak, nehéz külünbséget tenni a hím és a tojó között, de ez a két madár sokáig turbékolt a fatörzs tetején, és számomra egy párnak tűntek. Sokáig néztem őket, tollászkodtak, pihengettek, nemigen zavarta őket a nézőközönség.

dscn5643.jpg

dscn5645.jpg

 

Apró barna foltként tűnt fel a következő képen ...

Tovább Szólj hozzá

#széncinege #nagy fakopáncs #zöldike #mezei veréb #örvös galamb #balkáni gerle #egerészölyv #csilpcsalpfüzike #kis poszáta #fácán

2018. jún 19.

Téli vendégeink voltak...

írta: Baráth Lívia
Téli vendégeink voltak...

Avagy visszaemlékezés a hideg napok madárvendégeire

Sziasztok, Madárbarátok!

Ez alkalommal egy kis visszatekintés fog következni azokról a téli madárvendégeinkről, akik az előző bejegyzés óta fordultak meg az etetőnknél. A mostani meleg nyári napokban talán hűsítően fog hatni ránk néhány havas fotó.

Elsőként ezt, a tengelic ről készült képet osztom meg Veletek. A tengelicek sokszor néhány fős csapatokba verődnek, ez a példány azonban magányosan kereste fel a madáretetőt. Tollruhája több színben pompázik: piros, fehér, fekete, sárga és barna színű tollakkal is rendelkezik. Viszonylag sokáig időzött a napraforgómagok majszolásával, melyben erős csőre volt segítségére.

dscn4828_1.jpg

 

Gyakori vendégeink voltak ezek apró, csapatban közlekedő szürkésbarna tollpamacsnak tűnő ...

Tovább Szólj hozzá

#vörösbegy #szajkó #őszapó #süvöltő #meggyvágó #seregély #tengelic #fekete rigó #fenyőpinty

2018. feb 01.

Kertünk madarai III.

írta: Baráth Lívia
Kertünk madarai III.

Az etetők vendégei

Sziasztok!

Íme, következik az újabb bejegyzés, melyben azt osztom meg Veletek, milyen madárfajok keresték fel a kertben kihelyezett etetőket.

Elsőként bemutatott szárnyas vendégünk naponta többször is megjelenik a kertünkben található harkályfán, és szívesen csipeget a kiakasztott cinkegolyóból. A piciny, barnás tollazatú madár ügyesen araszol felfelé a fatörzseken, erős farktollai segítik a támaszkodásban, amíg rovarok után kutat hosszú csőrével. A képen egy fakusz faj látható, de két faja, a hegyi fakusz és a rövidkarmú fakusz elkülönítése nem egyszerű feladat, általában hangja alapján lehetséges. 

  dscn4912.jpg

 

Gyakorta veszem észre lakmározás közben a vörösbegy et is, aki általában igen félénken viselkedik, a ...

Tovább Szólj hozzá

#vörösbegy #őszapó #tengelic #csíz #fakusz #karvaly

2017. dec 29.

Cinegelesen Sopronban

írta: Baráth Lívia
Cinegelesen Sopronban

Avagy a búbos cinege nyomában

Sziasztok!

Régóta szeretnénk már bővíteni a megfigyelt cinegerepertoárt egy búbos cinegével, úgyhogy elhatároztuk, hogy meglesünk egyet még az idén. Mivel a búbos cinege lelőhelyei az öreg lucfenyvesek, és hazánkban ilyen terület őshonosan az Alpokalján található, így Sopron felé vettük az irányt.

Két napot töltöttünk túrázással, és a búbos cinege keresésével, de végül sikerrel jártunk, és elégedetten tértünk haza, hiszen az áhított cinegefajon kívül egyéb szárnyasokhoz is volt szerencsénk. Lássuk is a képeket!

Két napot váratott magára, de végül színre lépett a búbos cinege . Méretét tekintve apró, szürkés tollazatú madárka, alsóteste szürkés, felsőteste barnás, feje fekete-fehéren mintázott. Nevének ...

Tovább Szólj hozzá

#csuszka #őszapó #meggyvágó #fenyvescinege #búbos cinege

2017. dec 28.

Kertünk madarai II.

írta: Baráth Lívia
Kertünk madarai II.

Második felvonás


Sziasztok, Madárbarátok!

Következzen a legutóbbi bejegyzés folytatásaként a kertünkben azóta fotózott madarakról szóló beszámoló. A november és a december beköszöntésével megérkezett a hideg időjárás, így még nagyobb forgalmat tapasztaltunk a madáretetőnél és az itatónál egyaránt.

Elsőként egyik legkedvesebb vendégünk kerül bemutatásra: a vörösbegy . Nevének megfelelően begye narancsvörös színű, teste pedig barnásszürke. Ahogy a képen is látható, a talajon szerzi táplálékát, így a földre kihelyett eleséggel kedvezhetünk neki. A második képen pedig a vörösbegy egy jellegzetes testtartását figyelhetjük meg: farkát felcsapja, szárnyához képest magasabban tartja.


dscn4635.jpg

dscn4634.jpg

 

A következő néhány fotón pedig a ...

Tovább Szólj hozzá

#széncinege #kék cinege #zöldike #vörösbegy #őszapó #csíz #fenyvescinege

2017. okt 29.

Kertünk madarai

írta: Baráth Lívia
Kertünk madarai

Avagy a csalogató itató

Sziasztok!

Íme, újabb bejegyzéshez érkeztünk, ezúttal arról számolok be Nektek, hogy milyen madarakhoz volt/van szerencsénk saját kertünkben. 18. kerületi otthonunkban kialakítottunk egy kis madárbarát sarkot, ahol odúk, itató/fürdető és madáretető látja el minden földi jóval a kis szárnyasokat. A legtöbb kép ennek megfelelően az itatónál készült, amely -mi sem gondoltuk volna-, rengeteg tollast a kertbe vonz. Ki inni, ki fürdeni keresi fel a vízlelőhelyet, mi pedig bőszen kattingattuk a fényképező gombját, hogy megörökítsük őket.

Első két képünkön egy szajkó látható, aki annyira barátságos, hogy igen közel enged minket magához. Gyakorta pihen a kertünkben, és ilyenkor egy kis frissítőt is beiktat a napi programjába. ...

Tovább Szólj hozzá

#széncinege #kék cinege #szajkó #őszapó #balkáni gerle #házi veréb #fekete rigó #csilpcsalpfüzike

2017. júl 05.

Apaji madárkaland

írta: Baráth Lívia
Apaji madárkaland

Sziasztok, Madárbarátok!

Ezúttal arról a madármegfigyelésről írok Nektek, amelyet a közelmúltban Apajon tettünk. Térképen megnézve Apajt, láthatóak vizes területek, de főként a puszta a jellemző. Lássuk hát a készített fotókat a megfigyelt madarakról!

Első megfigyelt tollasaink ezek a pihengető füsti fecské k voltak, szárnyuk hosszú, farkuk villás. Mellük fehér, kékesfekete szalag ékesíti, a dolmány és a szárnyak kékesfekete színűek, a torok és a homlok pedig narancsosvörös színben pompázik.

dscn3080.jpg

 

Egy fákkal tarkított szakaszon áthaladva ütemes, gyors kopogásra lettünk figyelmesek. Körülnézve egyből észrevettük a hang forrását: ezt a piros sapkájú nagy fakopáncs ot.

dscn3033.jpg

 

Majd pedig egy lassabb ...

Tovább Szólj hozzá

#nyári lúd #nagy fakopáncs #fekete harkály #szürke gém #füsti fecske #kenderike #bütykös hattyú #fekete gólya #vörös gém #kis kócsag #cigánycsuk #bíbic

2017. júl 04.

Madárles a Merzse-mocsárnál

írta: Baráth Lívia
Madárles a Merzse-mocsárnál

 

Sziasztok!

Ebben a bejegyzésben arról írok Nektek, milyen fajokat lestünk meg második alkalommal visszatérve a Merzse-mocsárhoz.

Először is régi ismerősünkkel, a szárcsá val találkoztunk, aki nem volt egyedül: aranyos, pelyhes fiókái ügyesen követték, jó darabig néztük őket egy kiépített lesről. Még az oly tipikus fenyegető ráúszást is több alkalommal volt alkalmunk megfigyelni. Fekete teste, fehér homlokpajzsa, erős, világos színű csőre alapján könnyen azonosítható ez a vízimadár. 

dscn2884.jpg

 

dscn2908.jpg

 

A szárcsák után egy barnás testű, vöröses nyakú tollast vettünk észre, akinek fekete fejteteje éles átmenettel különül el fejének fehér területeitől. Nem volt ő más, mint egy vörösnyakú vöcsök , ügyesen ...

Tovább Szólj hozzá

#kis fakopáncs #szárcsa #vörösnyakú vöcsök #cigányréce #kanalas réce #bütykös hattyú #énekes nádiposzáta #tövisszúró gébics

2017. jún 24.

Madárles és félmaraton

írta: Baráth Lívia
Madárles és félmaraton

Avagy kellemest a hasznossal Tihanyban

Sziasztok!

Ez alkalommal a tihanyi Belső-tó vidékére invitállak Benneteket egy virtuális sétára, ahol elsősorban a Tihanyi Félmaraton teljesítésének céljából jártunk. Na, de, ha már ott voltunk, miért is ne néztük volna meg, mi a helyzet madárles-fronton...Néhány szárnyast ismét sikerült lencsvégre kapnunk, következzenek hát a róluk készült fotók!

Elsőként egy olyan madárról szólnék, aki akár a Belső-tó címermadara kinevezést is okkal kaphatná meg, hiszen ahogy a tóparti nádszegély mellett haladtunk, számos példányt láthattunk és hallhattunk. A nádirigó éneke jellegzetes, aki egyszer hallotta, utána mindig fel fogja ismerni, miközben szívesen hallatja a hangját kiemelkedő helyekről. Alapvetően barna színezetű, torka ...

Tovább Szólj hozzá

#nyári lúd #dolmányos varjú #egerészölyv #búbos vöcsök #szürke gém #füsti fecske #nádirigó #kakukk

2017. máj 26.

Madárkalandok Vásárosnaményban

írta: Baráth Lívia
Madárkalandok Vásárosnaményban

Beregi barangolás

Sziasztok Madárbarátok!

Ez alkalommal arról írok Nektek, milyen madárfajokat sikerült meglesnünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Vásárosnaményban. Annyit előre elárulok, hogy ezúttal sem tértünk haza fényképek nélkül.

Elsőként ezzel a szürkésbarna tollazatú madárkával talákoztunk, aki egy ágon üldögélt békésen. Ő egy szürke légykapó , egész teste nevének megfelelően szürkésbarna, melle barnásan csíkozott.

dscn2520.jpg

 

Majd sétálva a parkban egy pitypangmezőben tarka tengelice ket pillantottunk meg. A kis csapat két tagját sikerült is lefotózni, a fűben pitypangról pitypangra repkedtek, játszadoztak a tavaszi napsütésben.

dscn2373.jpg

 

Később egy ágon zöldessárga tollast pillantottunk meg, aki mivel nem olyan élénk ...

Tovább Szólj hozzá

#nagy fakopáncs #zöldike #őszapó #balkáni gerle #csicsörke #tengelic #szürke légykapó #házi rozsdafarkú #kenderike #barázdabillegető