2017. okt 29.

Kertünk madarai

írta: Baráth Lívia
Kertünk madarai

Avagy a csalogató itató

Sziasztok!

Íme, újabb bejegyzéshez érkeztünk, ezúttal arról számolok be Nektek, hogy milyen madarakhoz volt/van szerencsénk saját kertünkben. 18. kerületi otthonunkban kialakítottunk egy kis madárbarát sarkot, ahol odúk, itató/fürdető és madáretető látja el minden földi jóval a kis szárnyasokat. A legtöbb kép ennek megfelelően az itatónál készült, amely -mi sem gondoltuk volna-, rengeteg tollast a kertbe vonz. Ki inni, ki fürdeni keresi fel a vízlelőhelyet, mi pedig bőszen kattingattuk a fényképező gombját, hogy megörökítsük őket.

Első két képünkön egy szajkó látható, aki annyira barátságos, hogy igen közel enged minket magához. Gyakorta pihen a kertünkben, és ilyenkor egy kis frissítőt is beiktat a napi programjába. Írtam már a szajkóról előző bejegyzésben, ezeken a fotókon is szembetűnő feketén sávozott világoskék szárnyfoltja, és jellegzetes fekete bajuszsávja, melyek változatossá teszik rózsaszínes-barnás tollazatát.

dscn3586.jpg

dscn3589.jpg

 

Következő vendégünk egy kedves kis őszapó volt, aki először ivott egy keveset, majd pedig a tuján pihent meg. Mint tudjuk, az őszapók kis csapatokban mozognak, ez a példány is egy 5-6 fős raj tagja volt. Apró teste alapvetően szürke színű, háta feketés, barna foltokkal, farka termetéhez képest igen hosszú, csőre pici.

dscn3472.jpg

dscn3473.jpg

 

Gyakran látjuk a kertben elegánsan sétálni és iszogatni a balkáni gerléket, íme két kép róluk. Szürkés színű tollruhájukat fekete nyakcsíkjuk teszi egyedivé. A tojó sárgásbarnásabb színű, mint a hím gerle, a hím tollazatában pedig több kék tónus figyelhető meg.  Ennek alapján azt mondanám, hogy az első képen tojó, a másodikon pedig hím balkáni gerle látható.

dscn3556.jpg

dscn3671.jpg

 

Kedves kis vendégünk ez a piciny kék cinege, aki néha tiszteletét teszi nálunk. Kisebb termetű, mint a széncinege, és a színezete is más. Feje fehér, szemsávja fekete, és jellegzetes kék sapkát visel.

dscn3646.jpg

 

Szintén megfigyelhető nálunk a csilpcsalpfüzike, a képen megörökített tollas óvatosan viselkedett, és igencsak gyorsan ugrabugrált, nehéz volt lencsevégre kapni. Teste felül barnászöld, alul sárgásbarna, lába sötét színű. Fehér szemgyűrűjét fekete szemsávja szakítja meg. 

dscn3517.jpg

 

Íme, egy példánya a kertben felnövő fekete rigó generációnak. A tujában évről évre építenek fészket a rigók, majd az utódok szívesen maradnak a kertben fürdeni, és kapirgálni a fűben. Ez a rigó úgy belefeledkezett a fürdőzésbe, hogy távozása után újra fel kellett tölteni vízzel a tálat. 

dscn3527.jpg

 

Leggyakrabban megfigyelhető nálunk a széncinege, két nemzedék nőtt fel idén nyáron a kerti odúban. Nos, következzen két kép a két széncinegéről, amint az itatónál időznek. Egyikük alaposan felfrissítette magát, a másik cinege pedig inkább csak figyelte őt. A széncinege alsóteste sárgás, feje fekete fehér pofafolttal, szárnya pedig kékesszürke színű.

dscn3693.jpg

dscn3689_2.jpg

 

Természetesen gyakran látunk házi verebeket is, a következő képek őket ábrázolják. Az első képen egy tojó látható, barnásszürke tollazata nem különösebben kirívó. Éppen a tuján lakmározott, amikor a kép készült.

dscn3680.jpg

A második képen pedig egy hím házi veréb figyelhető meg, az ő tollruhája díszesebb, a szürke szín mellett megjelenik a gesztenyebarna és a fekete is. 

dscn3720.jpg

 

Nos, hát a végére is értem ennek a bejegyzésnek, és szerintem elmondható, hogy igen sok szárnyast a kertünkbe csalogathatunk egy itató kihelyezésével. Hamarosan pedig kezdődik a madáretetési időszak, melyről szintén beszámolok majd Nektek.

Sziasztok!

 

Szólj hozzá

#széncinege #kék cinege #szajkó #őszapó #balkáni gerle #házi veréb #fekete rigó #csilpcsalpfüzike