2016. dec 27.

Galamb vagy gerle? - Ez itt a kérdés...

írta: Baráth Lívia
Galamb vagy gerle? - Ez itt a kérdés...

Sziasztok Madármegfigyelők!

Ma egy fontos dilemmát fogunk kibogozni: galamb vagy gerle az a bizonyos...? Nos, hát nem mindig használják helyesen a szürke tollasokra illő kifejezéseket. Nevezzük hát nevén a gyermeket, lássuk, mi a gerle és galamb közötti különbség. Ismét néhány általunk készített képpel szemléltetném a fajokat, a bejegyzést elolvasva remélem, mindenki számára világos lesz a helyzet. :)

Az első madár a parlagi galamb, városokban nap mint nap találkozhatunk vele, turbékolását gyakorta hallhatjuk. Színezete változatos, de alapjában véve szürke dominanciájú a tollazata, lila, zöld és fekete tollakkal tarkítva.

dscn0027.JPG

 

Következő tollas szintén egy galamb, méghozzá a hazai legnagyobb termetű: az örvös galamb. A városokba is beköltözött, nagytestű, farka hosszabb, csőre enyhén hajlott végű, nyakoldalán a felnőtt példányokon fehér folt figyelhető meg. Felszálláskor szárnyaival nagy zajt csap, ez riasztásként szolgál. 

fullsizeoutput_5da.jpeg

 

Harmadikként pedig egy gerle következzék: a balkáni gerle. Közepes termetű, világosszürke tollazattal rendelkezik, farka relatíve hosszú. Szembetűnő bélyege a nyaka oldalán látható keskeny fekete csík, amely fiatal egyedeknél hiányzik.

fullsizeoutput_5d9.jpeg

 

Ezek voltak tehát a leggyakoribb galambok/gerlék, amelyek Budapesten is láthatóak. Remélem, Nektek is sikerül meglesnetek őket, és a nevekkel sem lesz gondotok. 

Sikeres madárlesést!

 

Szólj hozzá

#parlagi galamb #örvös galamb #balkáni gerle