2017. dec 29.

Cinegelesen Sopronban

írta: Baráth Lívia
Cinegelesen Sopronban

Avagy a búbos cinege nyomában

Sziasztok!

Régóta szeretnénk már bővíteni a megfigyelt cinegerepertoárt egy búbos cinegével, úgyhogy elhatároztuk, hogy meglesünk egyet még az idén. Mivel a búbos cinege lelőhelyei az öreg lucfenyvesek, és hazánkban ilyen terület őshonosan az Alpokalján található, így Sopron felé vettük az irányt.

Két napot töltöttünk túrázással, és a búbos cinege keresésével, de végül sikerrel jártunk, és elégedetten tértünk haza, hiszen az áhított cinegefajon kívül egyéb szárnyasokhoz is volt szerencsénk. Lássuk is a képeket!

Két napot váratott magára, de végül színre lépett a búbos cinege. Méretét tekintve apró, szürkés tollazatú madárka, alsóteste szürkés, felsőteste barnás, feje fekete-fehéren mintázott. Nevének megfelelően tollbúbot visel, melyet általában felmereszt. Egy öreg lucfenyő ágain függögetett, fürgén mozgott.

dscn4440.jpg

 

Megfigyeltünk egy kedves őszapócsoportot is, egyik tagját le is fotóztuk. A hideg időnek megfelelően felfújta a tollazatát, szürkés tollgombolyagként ült az ágon.

dscn4376.jpg

 

Az egyik túránk során megpillantottunk egy madáretetőt, amely igencsak népszerű volt a madarak körében. Ott kaptuk lencsevégre ezt a csuszkát is. Fejteteje, szárnya és dolmánya kékesszürke, melle sárgásbarna színű, szemsávja pedig fekete.

dscn4413.jpg

 

Volt szerencsénk egy fenyvescinegéhez is, róla olvashattatok az előző bejegyzésben is. Ahogy a képen is látható, apró tollbúbját gyakran felmereszti.

dscn4468.jpg

 

A következő képen lévő cinegefaj beazonosítása nem egyszerű feladat. Két faj jöhet számításba: a barátcinege és a kormosfejű cinege. A kormosfejű cinege torkfoltja általában nagyobb, pofafoltja fehér, sapkája tompafekete és van világos szárnypanelje. A barátcinegének kicsi a torokfoltja, pofafoltja piszkosfehér, sapkája fényesfekete és neki nincsen világos szárnypanelje. Ezen bélyegek alapján azonban szerintem még mindig nem lehet pontosan eldönteni, melyik cinegefaj látható a képen.

dscn4422.jpg

 

Megfigyeltünk túránk során egy  barnásvöröses tollazatú, vaskos, nagy csőrrel rendelkező meggyvágót is, aki tisztes távolságból óvatosan vizslatott minket.

dscn4479.jpg

 

Nos, ennyi lett volna a mai bejegyzés, remélem, tetszett Nektek.

Sziasztok!

 

Szólj hozzá

#csuszka #őszapó #meggyvágó #fenyvescinege #búbos cinege