2017. dec 28.

Kertünk madarai II.

írta: Baráth Lívia
Kertünk madarai II.

Második felvonás


Sziasztok, Madárbarátok!

Következzen a legutóbbi bejegyzés folytatásaként a kertünkben azóta fotózott madarakról szóló beszámoló. A november és a december beköszöntésével megérkezett a hideg időjárás, így még nagyobb forgalmat tapasztaltunk a madáretetőnél és az itatónál egyaránt.

Elsőként egyik legkedvesebb vendégünk kerül bemutatásra: a vörösbegy. Nevének megfelelően begye narancsvörös színű, teste pedig barnásszürke. Ahogy a képen is látható, a talajon szerzi táplálékát, így a földre kihelyett eleséggel kedvezhetünk neki. A második képen pedig a vörösbegy egy jellegzetes testtartását figyelhetjük meg: farkát felcsapja, szárnyához képest magasabban tartja.


dscn4635.jpg

dscn4634.jpg

 

A következő néhány fotón pedig a kertünkben gyakorta látható kék cinegéket láthatjuk. Ez a kistermetű cinege világoskék színű sapkát visel, melle sárga, szemsávja pedig fekete. Sokszor figyeltem meg, amint a hideg ellenére az itatóban fürdőzik, illetve a kihelyezett mandulából csipeget. Az etetőnél általában nem sokáig időzik, a megszerzett zsákmánnyal azonnal tovarepül, és biztonságos helyen fogyasztja el.

dscn4181.jpg

dscn4147.jpg

dscn4572.jpg

 

A következő két képen pedig a hím és a tojó zöldike szerepel. Pintyféle, így csőre vaskos, a keményebb magok feltörésére is alkalmas. A hím tollazata sokkal színesebb, mint a tojóé: a zöldessárga szín dominál nála, míg a tojó tollszíne inkább szürkés. A magokat nem ,,elvitelre kéri", hanem a helyszínen fogyasztja, méghozzá kicsit sem sietősen, addig marad az etetőben, amíg meg nem tölti a begyét.

dscn4557.jpg

dscn4642.jpg

 

Szintén mindennapos vendégeink az őszapók, akik mindig kis csapatokban érkeznek, és a cinkegolyót részesítik előnyben. E kistestű cinege tollazata alapvetően szürkés, barna és fekete színfoltokkal tarkított. Csőre apró, farka pedig testéhez képest hosszú.

dscn4332.jpg

dscn4680.jpg

 

A közelmúltban többször megfigyelhettünk a kertben csízeket is, az első képen a hím, az alatta lévőn pedig a tojó látható. A hím tollazata sárgászöld, sapkája pedig fekete, a tojó tollszíne inkább szürkészöld. Mivel a csíz is a pintyfélék családjába tartozik, csőre kicsi és vaskos.


dscn4585.jpg

dscn4586.jpg

 

Egy új cinegefaj is tiszteletét tette a kertben: a fenyvescinege. Termetét tekintve piciny, fekete fején fehér sáv húzódik, és apró tollbúbját gyakran felmereszti.

dscn3941.jpg

 

Végül pedig megosztanék Veletek egy képet a nálunk leggyakrabban megfigyelt szárnyasról, a széncinegéről, amint épp egy napraforgómagot tart a csőrében.

dscn3897.jpg

Remélem, tetszett a bejegyzés, és Ti is etetitek a szárnyasokat telente.

Sziasztok!

Szólj hozzá

#széncinege #kék cinege #zöldike #vörösbegy #őszapó #csíz #fenyvescinege