2017. jan 24.

Madárlesen itt is, ott is - 1.RÉSZ

írta: Baráth Lívia
Madárlesen itt is, ott is - 1.RÉSZ

Sziasztok Madárbarátok!

Ez alkalommal néhány kisebb madárleses kalandunkat osztom meg Veletek, -a képek mennyiségének megfelelően-  két részletben. Több helyen is megfordultunk mostanában, és a tollasok nyomába eredtünk, hogy bővítsük a megfigyelt madarak repertoirját.

Elsőként szülővárosomba, Vásárosnaményba látogattunk el, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében folytattunk madarászkodást. A kertünkben kaptunk lencsevégre egy erdei pinty hímet, mely sokkal díszesebb, mint a tojó, hasa vörösesbarna, szárnyán szürke, fekete és fehér színek dominálnak.

dscn0963.jpg

 

Láttunk egy házi verebet is, aki -a csípős téli hideg ellenére- éppen csurom vizes tollruhával bírt. Persze könnyen megeshet, hogy valahol vízbe pottyant és nem szándékosan lubickolt a jeges vízben. Ennek ellenére azért könnyen felismerhető barnás-feketés színezete alapján. Valószínűleg hím, mert a szemkörnyék és a kantár is fekete.

dscn0968.jpg

 

Madáretetőnk közelében egy kis széncinege tette tiszteletét, le is fotóztuk őt is. Mivel hasán végig látható a fekete sáv, feltehetően hím egyedről van szó.

dscn0969.jpg

 

Kisétálván a szántóföldre, egy magas fa tetején ragadozómadarat vettünk észre. Az egerészölyv épp zsákmányra leshetett, elég félénk volt, nem igazán tudtuk megközelíteni, őfelsége azonnal tovaszállt. Horgas csőre, erős, karmos lába árulkodó jel arra, hogy ő bizony nem magokkal lakik jól. Később szerencsénkre egy másik példányról is lőhettünk egy képet, bár hátat fordított nekünk, azért szemmel tartott bennünket.

dscn0974.jpg

dscn1004.jpg

 

Régi ismerősünkkel, a rövidkarmú fakusszal is találkoztunk, épp kedvenc helyén, egy fatörzsön evickélt felfelé.

dscn0980.jpg

 

A Tisza-partra is lesétáltunk néhány újabb fotó reményében. A homokfövenyről azonnal felszállt egy nagy kócsag, így sajnos tökéletes képet nem tudtunk róla készíteni. Teste fehér, csőre narancsásrga, de a költési időben befeketedik.

dscn0982.jpg

 

A partmenti fák tetején több kisebb sárgás madárkára lettünk figyelmesek, citromsármányokhoz volt szerencsénk. Sárga tollazata egyből szembetűnő, barna csíkokkal tarkított, háta szintén barnás árnyalatú.

dscn0995.jpgdscn1006.jpg

 

Ugyanazon fán egy másik faj egyede is megfigyelhető volt, méghozzá egy zöldike. Korábban már írtam róla, az ő tollazata is sárga dominanciájú, alaposabban megnézve azonban elkülöníthatő a citromsármánytól. Segít a megkülönböztetésben a csőrforma is, a zöldike csőre vaskosabb, kúp alakú csőr. Íme egy fotó róla is.

dscn1005.jpg

 

A következő képet a Keskeny nevű Tisza-holtágnál készítettük, ahol nyaranta horgászni szoktunk. Szép kis barátcinege tűnt fel egy faágon, tollazata alapvetően barnás, de kis fekete sapkával rendelkezik, melyről nevét is kapta.

dscn1009.jpg

 

Nos, az első rész ennyi lett volna, folytatása következik. :)

Sikeres madármegfigyelést mindenkinek!

 

Szólj hozzá

#széncinege #zöldike #rövidkarmú fakusz #barátcinege #erdei pinty #házi veréb #egerészölyv #nagy kócsag #citromsármány