2017. jún 24.

Madárles és félmaraton

írta: Baráth Lívia
Madárles és félmaraton

Avagy kellemest a hasznossal Tihanyban

Sziasztok!

Ez alkalommal a tihanyi Belső-tó vidékére invitállak Benneteket egy virtuális sétára, ahol elsősorban a Tihanyi Félmaraton teljesítésének céljából jártunk. Na, de, ha már ott voltunk, miért is ne néztük volna meg, mi a helyzet madárles-fronton...Néhány szárnyast ismét sikerült lencsvégre kapnunk, következzenek hát a róluk készült fotók!

Elsőként egy olyan madárról szólnék, aki akár a Belső-tó címermadara kinevezést is okkal kaphatná meg, hiszen ahogy a tóparti nádszegély mellett haladtunk, számos példányt láthattunk és hallhattunk. A nádirigó éneke jellegzetes, aki egyszer hallotta, utána mindig fel fogja ismerni, miközben szívesen hallatja a hangját kiemelkedő helyekről. Alapvetően barna színezetű, torka és hasa pedig szürkés. Világos szemöldöksávja a szem mögött is folyatatódik, ez segíti a felismerést.

dscn2686.jpg

 

A nádasból felreppenni láttuk ezt a szürke gémet. Röpképe karakteres, hiszen behúzott nyakkal repül, lábai pedig nyújtva és egymáshoz zárva vannak. 

dscn2662.jpg

 

Majd pedig a víztükör simaságát egy úszó búbos vöcsök törte meg, aki igencsak tempósan haladt. Tollfüleinek hála, messziről is ki lehet szúrni, melyeket alkalomhoz illően lelapít, illetve felmereszt. Csőre hosszúkás, fekete kantárral rendelkezik.

dscn2717.jpg

 

A következő kép szintén röpkép, méghozzá egy egerészölyvpárról, akik a magasban kergetőztek-köröztek. A végszalag és a hátulsó szárnyél sötét szegélyű, illetve tipikus a világos mellkasrajzolat is.

dscn2766.jpg

 

Később pedig egy dolmányos varjút figyelhettünk meg, aki engem egy repülőgépre emlékeztetett, mivel behúzott lábai a repülő futóművére hasonlítanak. 

dscn2744.jpg

 

Továbbsétálva egy helyes kis füsti fecskét vettünk észre, a dróton üldögélt éppen. Villás farka, hosszú, keskeny szárnya egyedi fecskejelleg. Homloka és torka vöröses folttal díszített, mellkasa pedig fehér. 

dscn2785.jpg

A lemenő nappal egy várva várt kakukk is megérkezett, sajnos a kevés fény miatt csak sziluettképet sikerült készítenünk, de a jellegzetes kakukkforma így is kivehető.

dscn2726.jpg

 

Másnap hazafelé tartva megálltunk egy -a Velencei-tó partján álló- kilátónál, és ezt a kis nyári lúd famíliát volt alkalmunk meglesni, amint békésen és gyanútlanul sétáltak a magas fűben: 

dscn2805.jpg

Szürkésbarna tollszínezetük, rózsaszín csőrük alapján könnyedén felismerhetjük őket.

 

Nos, végére is értem ennek a bejegyzésnek, remélem tetszett, és kedvet kaptok egy kis madármegfigyeléshez.

Sziasztok!

Szólj hozzá

#nyári lúd #dolmányos varjú #egerészölyv #búbos vöcsök #szürke gém #füsti fecske #nádirigó #kakukk