2017. máj 26.

Madárkalandok Vásárosnaményban

írta: Baráth Lívia
Madárkalandok Vásárosnaményban

Beregi barangolás

Sziasztok Madárbarátok!

Ez alkalommal arról írok Nektek, milyen madárfajokat sikerült meglesnünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Vásárosnaményban. Annyit előre elárulok, hogy ezúttal sem tértünk haza fényképek nélkül.

Elsőként ezzel a szürkésbarna tollazatú madárkával talákoztunk, aki egy ágon üldögélt békésen. Ő egy szürke légykapó, egész teste nevének megfelelően szürkésbarna, melle barnásan csíkozott.

dscn2520.jpg

 

Majd sétálva a parkban egy pitypangmezőben tarka tengeliceket pillantottunk meg. A kis csapat két tagját sikerült is lefotózni, a fűben pitypangról pitypangra repkedtek, játszadoztak a tavaszi napsütésben.

dscn2373.jpg

 

Később egy ágon zöldessárga tollast pillantottunk meg, aki mivel nem olyan élénk zöldessárga mellel rendelkezik, mint a faj hím egyedei, így egy tojó zöldike van a képen.

dscn2361.jpg

 

Egy másik fa ágán egy sárgásbarna szárnyast vettünk észre, aki énekkel örvendeztetett meg minket. A kis dalnok egy csicsörke volt, olvashattatok róla a korábbi bejegyzésekben.

dscn2450.jpg

 

Egy lucfenyő ágai között apró madarak tollgombolyagokként ugrabugráltak, közelebbről megnézve láttuk, hogy fiatal őszapók voltak. Homlokuk is fejoldaluk sötét, a szemgyűrű vöröses színű. 

dscn2472.jpg

 

Kissé továbbsétálva szürke tollazatú, rozsdavörös farkú madárka ült egy ágon, s közben farkát sűrűn rezegtette. Egy tojó házi rozsdafarkú volt, tollszíne alapján a hím egyedtől könnyen elkülöníthető, ha összehasonlítjátok ezt a képet  a következővel.

dscn2380.jpg

 

Íme, a hím házi rozsdafarkúról készített fotó. A tojóval ellentétben testének jelentős része koromfekete, hasának alsó része és a fartájék szürke, farka rozsdavörös, és fehér szárnyfolttal rendelkezik.

dscn2442.jpg

 

Majd pedig úgy döntöttünk, hogy mivel meleg, napsütéses az idő, egy tócsa környékén verünk tanyát, hátha kedvük támad fürdőzni a madarknak. Nem is csalódtunk, először két balkáni gerle vette birtokba a tócsát, akik egy kis ivás után távoztak. Szürkésbarna tollazatukat a feketés nyakörv teszi elegánssá. 

dscn2411.jpg

 

Kis idő elteltével egy zöldike is úgy döntött úgy, hogy fürdőcskézik egy jót, ő egy hím egyed. Ha feljebb görgettek, és összehasonlítjátok a tojóval, láthatjátok, hogy ez a hím sokkal élénkebb zöldessárga színezetű.

dscn2419.jpgItt pedig a fürdés folyamata:

dscn2435.jpg

 

A harmadik fürdőzőjelölt pedig egy barázdabillegető volt, hosszú, fekete farkát fel-le billegette. Feje fehér, teste szürkés, tarkója fekete, torka és melle pedig fekete. Mivel a képen látható madár fekete tarkója éles határral válik el a szürke dolmánytól, úgy gondolom, hím barázdabillegetőhöz volt szerencsénk. 

dscn2462.jpg

 

Most pedig megosztok Veletek egy igazi akciófelvételt, ahol még tollfosztásra is sor került. A képen kitárt szárnyú madárka fészke ott volt az ablakkeret felett, valószínűleg a másik két illető a fészket akarta elfoglalni, azt védte olyan heroikusan. 

dscn2502.jpg

Ezen a képen pedig a győztes szürke légykapó látható, amint diadalittasan pihen a nagy csörte után. 

dscn2487.jpg

 

Hazafelé sétálva pedig egy vezetéken ülő rózsaszínes mellű szárnyast pillantottunk meg. Dolmánya barna, feje és hasa pedig szürkés. Ő egy kenderike, ráadásul hím a rózsaszínes mellkasszín miatt. 

dscn2525.jpg

 

Végül pedig egy, a Péterhalmi-erdőben készült momentumot osztanék meg Veletek két kép erejéig. Annak lehettünk szemtanúi, hogy ez a nagy fakopáncs eteti a fiókáit, akik egy faodúban váják hangos csiviteléssel a lakomát.

dscn2561.jpg

dscn2568.jpg

Nos, ennyi lett volna a mai bejegyzés, remélem tetszett Nektek, és kedvetek támad egy kis madárleséshez.

Sziasztok!

Szólj hozzá

#nagy fakopáncs #zöldike #őszapó #balkáni gerle #csicsörke #tengelic #szürke légykapó #házi rozsdafarkú #kenderike #barázdabillegető