2017. máj 25.

Madárlesen a Budai-hegységben

írta: Baráth Lívia
Madárlesen a Budai-hegységben

Sziasztok!

Ez a bejegyzés két túránkon megfigyelt madárfajok bemutatására hivatott, melyeket Piliscsabán és a Hármashatár-hegyen tettünk a közelmúltban. Lássuk, milyen tollasokkal találkoztunk, következzen a beszámolóm a Budai-hegység madarairól.

Piliscsabai túránkon először is ez az érdekes csőrű tollas tisztelt meg minket jelenlétével, nem más, mint egy keresztcsőrű tojó. Szürkésbarna színezetű, vele ellentétben a hím feje és alsóteste vörös. Csőrének alsó és felső kávája egymást keresztezi, ez alkalmassá teszi fenyőtobozok felfeszítésére, s belőlük a fenyőmagok kiszedésére. Ezen a fenyőfán tanyázott még egy tojó és egy hím, de ők hamar elrepültek, amint észrevettek minket.

dscn2173.jpg

 

Másodjára pedig ezt a sárga tollazatú szárnyast kaptuk lencsvégre, ő nem más, mint egy citromsármány. Viszonylag kicsi csőrében éppen megszerzett zsákmányát tartja, sárga melle barnás, testoldala vörösesbarnán csíkozott. Mivel a képen szereplő madár feje élénksárga, hím egyedet ábrázol.

dscn2274.jpg

Egy másik hím citromsármánnyal is találkoztunk, őt is megmutatom Nektek, nagyon szépen énekelt egy faágon ülve.

dscn2266.jpg

 

A sármány után egy új füzikefajt figyeltünk meg: egy csilpcsalpfüzikét. Őt elkülöníteni a fitiszfüzikétől nehéz lehet, de a csilpcsalpfüzike lába sötét, testoldala fakóbb és kézevezője rövidebb. Nevét hangjáról kapta, melyet volt is alkalmunk meghallgatni.dscn2208.jpg

 

Később egy fekete alapszínezetű madarat vettünk észre, fehér pettyekkel tarkított tollruhája a napfényben lilán-zöldesen meg-megcsillant. Tollszínezete, és lépkedő jellegű járása alapján könnyen felismerhető a seregély.

dscn2278.jpg

 

Második túránk helyszíne a Hármashatár-hegy volt, ahol két madárfajt volt alkalmunk lefotózni. 

Fenyőkkel tarkított ösvényen haladtunk, és észrevettünk egy barnásszürke madarat: egy barátcinegét. Háta és szárnya piszkosbarna, teste többi része piszkosszürke színű, kivéve fekete sapkáját és kicsiny fekete torokfoltját.

dscn2114_2.jpg

 

Végül pedig egy fekete-fehér tollruhájú örvös légykapót volt lehetőségünk megfigyelni. Fehér nyakörvéről egyből felismerhető, s mivel a tojók szürkébbek, azt mondhatjuk, hogy ez egy hím egyed.

dscn2124.jpg

 

 

 Nos, végére is értem a bejegyzésnek, remélem, kedvetek támadt túrázgatni a Budai-hegységben, s összekötni azt némi madármegfigyeléssel.

Sziasztok!

 

Szólj hozzá

#barátcinege #citromsármány #seregély #csilpcsalpfüzike #keresztcsőrű #örvös légykapó